woensdag 9 september 2009

Verk(n)ocht aan de Brompton

Het begon toen een van mijn demofietsen gestolen werd - in het centrum van Brussel, en ja het was deels mijn eigen stomme schuld. Ik bal nog de vuisten als ik denk aan het fraaie, soepel verende Signo-zadel dat erop zat.
Soit: het was mij even te veel en ik zwoer een dure eed: nooit zou ik nog een fiets open en bloot op slot zetten in de stad. Nooit meer zou ik in concertzaal, café of bibliotheek maar half op mijn gemak zijn, onder invloed van de fietsparanoia.
Dus... ik stapte over op een Brompton die ik voor demodoeleinden in huis had. Sindsdien neem ik het fietsje overal mee naar binnen en ben ik geheel en al verlost van mijn diefstalfobie. Wat een opluchting!
Maar ziet, er valt nog meer te melden over die Brompton. Na een paar initiële hindernissen, onder meer een piepende ophangingselastomeer, waar ik mij wekenlang het hoofd over gebroken heb omdat ik de fout in de aandrijving zocht, reed de fiets (een 6-speed Brompton Regis) als een trein.


Kwam daarbij het waarlijk verbluffende gemak van parkeren, vouwen en meenemen op trein en metro... kortom ik kreeg steeds meer schik in die drommelse vouwfiets. Ik nam deel aan een 100 km-toer opgezet door mijn concurrerende collega's Yves en Suzanne - en zoals dat gaat met gebetenen dook ik onder in kleuren, uitvoeringen, gewichten... Ondertussen ben ik er na aan toe een tweede (lichter, Spartaanser, dus draagbaarder) exemplaar aan te schaffen.

Lees het verhaal van een co-enthousiast in dit Independent-artikel. Ben je van de paranoia af, krijg je er dát voor in de plaats.

3 opmerkingen:

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
PodiumManagement zei

Geachte heer Van den Mooter,

Ook ik bezit sinds kort een Brompton vouwfiets. Fantatisch rijwiel, alleen het piept. Ik las in uw artikel dat u met het zelfde euvel kampt(e): "onder meer een piepende ophangingselastomeer". Het lijkt er op dat u dit heeft opgelost. Kunt u mij verklappen waar de oplossing zit?

Heel veel dank!

Jan Eikenboom (jan@eikenboom.nl)

Werner Van den Mooter zei

Beste Jan
Had je reactie pas vandaag gezien, neem me niet kwalijk
Die piepende achterophanging help je heel gemakkelijk uit de wereld door de elastomeer los te maken en binnenin en aan de bout wat vet of vaseline aan te brengen
Rijd ze!
Werner